tjoohoo
kan vädret va såhär ett tag till?
ikväll ska Henke och jag ha mysigaste fredagsmyset någonsin. tre rätters!
a jag ska försöka mig på chokladfondant! men när jag väl hittade ett recept så verkade det superlätt, typ en bakad chokladmousse fast ändå inte
Chokladfondant
100 gram smör
150 gram mörk choklad, gärna 70%
2 st äggula(or)
1 st ägg
0,5 dl strösocker
Tillagning
Det är svårt att ge någon exakt tid i ugnen eftersom alla ugnar är olika.
Men när ytan på fondanten rundas av och blir matt har kanterna börjat stelna.
Vill du som jag att fondanten till största del ska vara krämig ska du ta ut
den då – annars väntar
du någon minut till, då blir den mer stadig. Inget är fel, fondanten blir
god hur som helst!
1. Finhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen.
Lyft bort kastrullen
från plattan och rör tills chokladen smält.
2. Vispa äggulor, ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandningen och
häll upp i 4 formar eller
ugnsfasta glas som rymmer 0.75-1 dl. Tillaga direkt eller plasta in
och förvara i kylen under dagen/natten.
Se bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen.
3. Inför servering: Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler
i mitten av ugnen när den
är varm och baka i 6 minuter för riktigt krämig konsistens – eller
10 minuter för en mer stadig variant.
Servera med vaniljglass och färska bär.
ikväll ska Henke och jag ha mysigaste fredagsmyset någonsin. tre rätters!
a jag ska försöka mig på chokladfondant! men när jag väl hittade ett recept så verkade det superlätt, typ en bakad chokladmousse fast ändå inte
Chokladfondant
100 gram smör
150 gram mörk choklad, gärna 70%
2 st äggula(or)
1 st ägg
0,5 dl strösocker
Tillagning
Det är svårt att ge någon exakt tid i ugnen eftersom alla ugnar är olika.
Men när ytan på fondanten rundas av och blir matt har kanterna börjat stelna.
Vill du som jag att fondanten till största del ska vara krämig ska du ta ut
den då – annars väntar
du någon minut till, då blir den mer stadig. Inget är fel, fondanten blir
god hur som helst!
1. Finhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen.
Lyft bort kastrullen
från plattan och rör tills chokladen smält.
2. Vispa äggulor, ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandningen och
häll upp i 4 formar eller
ugnsfasta glas som rymmer 0.75-1 dl. Tillaga direkt eller plasta in
och förvara i kylen under dagen/natten.
Se bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen.
3. Inför servering: Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler
i mitten av ugnen när den
är varm och baka i 6 minuter för riktigt krämig konsistens – eller
10 minuter för en mer stadig variant.
Servera med vaniljglass och färska bär.